Αξιοθέατα

Αξιοθέατα στη Σάμο

Παραλίες

Παραλία Κοκκάρι
Η υπέροχη παραλία του Κοκκαρίου έχει ψιλό βότσαλο και καθαρά νερά. Μερικές φορές μπορεί να φυσάει, αλλά γενικά είναι ένα υπέροχο μέρος για να χαλαρώσετε.

Παραλία Τσαμαδού
Η Τσαμαδού είναι από τις πιο όμορφες παραλίες της Σάμου. Περιτριγυρισμένο από καταπράσινο τοπίο και κρυστάλλινα νερά, ένα μέρος αυτής της παραλίας είναι γυμνιστών.

Παραλία Ποτοκάκι
Το Ποτοκάκι είναι μια υπέροχη, βοτσαλωτή παραλία κοντά στο Πυθαγόρειο, στη νότια πλευρά του νησιού. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και έχει πολύ κίνηση το καλοκαίρι.

Παραλία Λεμονάκια
Τα Λεμονάκια είναι μια γραφική παραλία κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κοκκάρι. Είναι οργανωμένο και έχει μαλακή άμμο στην ακτή.

Παραλία Μυκάλη
Η Μυκάλη είναι μια μικρή, βοτσαλωτή παραλία με καθαρά νερά. Από τη Μυκάλη οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις απέναντι ακτές της Τουρκίας.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ιερό Ηραίου
Η παράδοση έλεγε ότι σε αυτό το χωριό γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα. Αυτός είναι ο λόγος που κατασκευάστηκε ιερό στην Ήρα (Ηραίο) στην αρχαιότητα.

Σήραγγα του Ευπαλίνου
Αυτή η σήραγγα έχει στεγνώσει σήμερα, αλλά ήταν το υδραγωγείο της αρχαίας πόλης της Σάμου και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην αρχαιότητα.

Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη
Αυτός ο πύργος χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τον Λυκούργο Λογοθέτη, αρχηγό της Επανάστασης της Σάμου κατά των Τούρκων. Στην αυλή του κάστρου βρίσκονται δύο ρωμαϊκές στοές και μια όμορφη εκκλησία.

Ρωμαϊκά Λουτρά
Στο δρόμο για το αεροδρόμιο, υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου ελληνιστικού γυμναστηρίου. Στα ρωμαϊκά χρόνια το γυμνάσιο αυτό μετατράπηκε σε δημόσιο λουτρό.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθύ βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές στο νησί που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς έως τους Ελληνιστικούς χρόνους.

Πυθαγόρειο Αρχαιολογικό Μουσείο
Η συλλογή αυτή στεγάζεται στο Δημαρχείο του Πυθαγορείου. Περιέχει γλυπτά, επιγραφές, αγάλματα και θραύσματα τάφων που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Μουσείο Οίνου Σάμου
Το Μουσείο Οίνου Σάμου στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως ιδιωτικό οινοποιείο και αργότερα ως αποθήκη και εγκατάσταση βαρελοποιίας.

Λαογραφικό Μουσείο
Αυτό το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Doryssa Bay και απεικονίζει την καθημερινή ζωή στο νησί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιλαμβάνει γεωργικά εργαλεία, ρούχα, έπιπλα και άλλα εκθέματα.

Διάφορα

Μονή Παναγίας Σπηλιανής
Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο Πυθαγόρειο. Η τοποθεσία του προσφέρει υπέροχη θέα στο χωριό και το λιμάνι.

Καταρράκτες
Κοντά στο Καρλόβασι και το Ποτάμι, υπάρχει μια περιοχή φυσικής ομορφιάς με καταπράσινο τοπίο, μικρά ποτάμια και καταρράκτες.

Μονή Προφήτη Ηλία
Η Μονή του Προφήτη Ηλία χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα από τον μοναχό Γρηγόριο. Βρίσκεται 4 χλμ νότια του Καρλοβάσου.

Εκδρομές στο Κουσάντασι στην Τουρκία
Δεδομένου ότι η Σάμος είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, πραγματοποιούνται συχνά πολλές ημερήσιες εκδρομές στο Κουσάντασι, την τουρκική πόλη ακριβώς απέναντι από τη Σάμο.